Deu bones accions per estalviar energia i lluitar contra el canvi climàtic el 2018 a Barcelona


El món de l'energia dóna molt de si però sobretot avui volem estrenar l'any 2018 amb un missatge positiu i explicar-vos tot el que des del sector es pot fer per millorar el Planeta i lluitar contra el Canvi Climàtic. Per començar, pots incorporar a les teves rutines domèstiques les idees que hem extret d'un document publicat per les Nacions Unides basat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible com a guia per “canviar el món” i dels consells de l'IDAE.


1 - Redueix el consum de quilowatts

Com menys quilovats consumiu menys emissions de gasos d'efecte hivernacle s'alliberen a l'atmosfera ja que la generació d'energia és una de les principals responsables de l'escalfament. Una manera de fer-ho és connectar els dispositius electrònics a una regleta d'endolls i apagar-los completament quan no els utilitzis. El mateix amb els llums, mantingues-los encesos només quan sigui necessari i substitueix les teves bombetes tradicionals per bombetes LED.


2 - Contracta companyies amb actituds sostenibles

Si contractaràs serveis energètics o de qualsevol tipus investiga abans de decidir quina companyia tries i informa't quines empreses són més responsables en la cura del Medi Ambient i en la lluita contra el Canvi Climàtic Segueixen una estratègia de sostenibilitat? Heu adoptat mesures d'eficiència energètica o de reducció d'emissions?


3 - Mira l'etiqueta energètica

L'eficiència és un dels factors que compten més a l'hora de reduir les emissions procedents de l'energia, igual o més que la seva producció. Per això, és molt important que tinguis en compte la informació que et proporciona l'etiqueta energètica quan adquirisques un electrodomèstic.


4 - Fes un ús intel·ligent de l'energia

Hi ha molts trucs que pots posar en pràctica a la teva cuina per guanyar en eficiència energètica com deixar assecar a l'aire la bugada o els cabells sempre que sigui possible o rentar la roba amb la màxima capacitat de càrrega de la rentadora. El mateix amb el rentaplats, posa'l en funcionament quan estigui completament ple. Pel que fa al frigorífic no introdueixis aliments calents i obre la porta el mínim possible.


5 - No desaprofiteu la calor

També funciona evitar preescalfar el forn i obrir-lo innecessàriament: cada cop que ho fas pots estar perdent fins a un 20% de la calor acumulada, diu l'IDAE. És millor que, tret que necessitis una temperatura de cocció precisa, comencis a escalfar el menjar just quan encens el forn. A més, et recorda que els forns de convecció afavoreixen la distribució uniforme de calor, estalvien temps i gasten menys energia. També assenyala que és millor cuinar amb olla exprés i que si fas servir cassola, almenys posa la tapa, estalviaràs fins a un 25% d'energia.

Lluitar contra el Canvi Climàtic


6 - Ajusta la temperatura a cada estació

Ajusta el termòstat segons l'estació on et trobis. No n'hi ha perquè tenir tot l'any programada la mateixa temperatura ja que fora no és constant. És recomanable baixar-lo a l'hivern i pujar-lo a l'estiu. L'Institut per a l'Estalvi i la Diversificació Energètica recomana per a la temporada tardor-hivern mantenir a casa una temperatura d'entre 20 i 22 graus i adverteix: per cada grau de més, el consum en calefacció augmenta del 6% al 8%. A la nit, als dormitoris només cal tenir una temperatura de 15º a 17º per sentir-nos còmodes.


7 - Consulta la guia interactiva de l'IDAE

A http://guiaenergia.idae.es/ troba la infografia d'un habitatge amb totes les estances que t'ofereix la possibilitat de punxar sobre qualsevol objecte quotidià de la llar -cotxe, televisor, rentadora...- per conèixer quant consumeix i com el pots utilitzar gastant menys.


8 - Suma quilòmetres més sostenibles

Caminar en bicicleta, caminar o agafar el transport públic en comptes del cotxe particular contribueix en gran mesura a la lluita contra el canvi climàtic. Perquè et facis una idea aquest suposa gairebé el 50% del consum energètic al sector transport rodat. A més, quan fem servir el cotxe per a desplaçaments curts per la ciutat, el consum d'energia augmenta un 60%.


9 - Difon aquests consells a la feina

Si vols ser actiu en la lluita contra el canvi climàtic pots començar per difondre totes aquestes bones pràctiques al teu lloc de treball i assegurar-te que la teva empresa utilitza tecnologia de calefacció i refrigeració energèticament eficient i té ben ajustat el termòstat, més baix a l'hivern i més alt a l'estiu, per exemple.


10 - Si podeu escollir, recorreu a les renovables

Les energies renovables generen energia sense alliberar emissions i per això són eines fonamentals en els plans nacionals per reduir emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. La Guia de Nacions Unides va més enllà i et recomana que si tens opció, instal·lis panells solars a casa teva.


Font: www.energynews.es


+ TornarCONTACTEWhatsApp
WhatsApp WhatsApp
X
Pregunta

Hola,
en què podem ajudar-te?

Obrir Xat Obrir Xat