Espanya comptarà amb 704 xarxes de calor amb biomassa el 2020 a Barcelona


Espanya comptarà amb 704 xarxes de calor amb biomassa el 2020, un 95% més en només tres anys. El projecte de la Diputació de Girona que ha permès incorporar biomassa a 85 edificis de 50 municipis; la xarxa de calor de Cuéllar, de més de tres quilòmetres de longitud o la de Móstoles que proveeix de calefacció i aigua calenta a 2.500 vivendes, en són alguns exemples. Segons s'ha posat de manifest a Expobiomassa 2017, que s'ha celebrat la setmana passada a Valladolid, les xarxes de calor amb biomassa són una efectiva solució energètica, com ho demostra el fet que a Europa ja representi el 16% de la calefacció; i que a Espanya nou de cada deu de les noves instal·lacions facin servir aquesta font d'energia. Les previsions apunten que el 2020 operaran 704 xarxes de calor amb biomassa al nostre país, cosa que suposarà un increment del 95% respecte a estimació de tancament del 2017 (362). A més, el creixement de la potència instal·lada serà de més del doble, amb 860.757 KW el 2020, davant els 401.057 KW que es registraran aquest exercici, segons les estimacions de l'Observatori Nacional de Calderes de Biomassa. Aquestes són algunes de les dades que s'han posat sobre la taula durant la trobada “Alcalde explica a alcalde” celebrat dijous en el marc de la fira Expobiomasa, organitzat en col·laboració amb l'Associació d'Empreses de Xarxes de Calor i Fred . Un fòrum en què s'han presentat els avantatges i els reptes a què ja s'enfronten a Espanya un nombre significatiu de municipis.


Xarxes de calor amb biomassa

Per exemple, la Diputació de Girona ha impulsat el projecte BEenerGI, a través del qual ja s'han realitzat actuacions a 85 edificis de 50 ajuntaments substituint les calderes de combustibles fòssils per altres de biomassa, això que ha suposat una inversió de 9,4 milions d'euros, a més de mobilitzar el mercat local de la biomassa amb la intervenció de 2.821,5 hectàrees de boscos de la província. Així ho va explicar Antoni Ronda, regidor d'Economia de Arbúcies, localitat pionera a aprovar una ordenança municipal per obtenir bonificacions amb la millora de l'eficiència energètica als habitatges. Va reduir un 20% l'impost de construccions (ICIO) i un 50% l'IBI per instal·lar calderes de biomassa. Més del 90% de la superfície està ocupada per masses arbrades. El compromís municipal va arrencar el 2007, amb la posada en marxa de les dues primeres calderes per proveir les instal·lacions esportives. El 2016 es va inaugurar el primer “district heating” amb biomassa per subministrar a diversos edificis públics, entre ells, el mateix Ajuntament. Amb aquesta xarxa de calor es redueixen 151 tones d'emissions de CO2 cada any. A més, aquest any es posarà en marxa una altra nova xarxa de calor per a quatre edificis més. Aquestes infraestructures no han suposat una inversió o endeutament del consistori, ja que s'ha fet a través d'una empresa de serveis energètics local.


Girona, Cuéllar o Móstoles

Per la seva banda, el regidor de Patrimoni de Cuéllar, Luis Senovilla –“la localitat degana de les xarxes de calor amb biomassa a Espanya“, diu Expobiomasa en un comunicat–, va explicar l'experiència d'aquesta infraestructura, que està operativa des de fa 18 anys. Actualment, la xarxa de calor, d'una mica més de tres quilòmetres, presta servei a 278 vivendes, repartides en 24 vivendes unifamiliars i cinc cooperatives de veïns i tres blocs més de vivendes, a més de sis instal·lacions municipals. Cada any s'eviten l'emissió de 1.500 tones de CO2. Aquest estiu han començat les obres per instal·lar comptadors individuals a cada habitatge, cosa que permetrà observar per mitjans telemàtics el comportament del consum en comunitats i poder anticipar-se a la demanda dels veïns i millorar l'eficiència del sistema de generació i distribució. A Madrid, aquest divendres, s'inaugura una altra xarxa de calor, a càrrec de Veolia, a la localitat de Móstoles. Aquest projecte, que abasteix de calefacció i aigua calenta 2.500 vivendes, permetrà reduir el cost energètic fins a un 15% i evitarà l'emissió de 9.000 tones anuals de CO2 a l'atmosfera.


Vitòria i Valladolid

Amb una inversió inicial de set milions d'euros, es tracta del primer projecte a Espanya 100% privat amb una aliança pública, en aquest cas amb l'Ajuntament de Móstoles, que abasta tant la participació a la societat que ha desenvolupat el projecte , com l'execució de les obres de construcció de la central de generació de la xarxa de calor formada per 4 km de canonada i 13 subestacions d'intercanvi a cadascun dels punts de consum.També cal comptar amb el projecte europeu SmartEnCity per a la rehabilitació i regeneració del barri de Coronació a Vitòria. Valladolid és així mateix un exemple amb una xarxa en construcció i una altra en funcionament a la Universitat on 26 edificis distribuïts per la ciutat s'escalfen gràcies a una xarxa de calor amb biomassa forestal.


Font: Energynews.es


+ Tornar



CONTACTE



  • Coecic
  • carrilet
  • InPodium
  • InTrainers
  • SomEnergia
  • Intercer
WhatsApp
WhatsApp WhatsApp
X
Pregunta

Hola,
en què podem ajudar-te?

Obrir Xat Obrir Xat