KillaJoule, la moto elèctrica més ràpida del món a Barcelona


El KillaJoule, una moto elèctrica, de color vermell brillant molt baixa, va assolir els 270 mph als Bonneville Salt Flats, establint un rècord mundial. Encara que, no és prou ràpid per a Eva Håkansson, la seva conductora i propietària sueca. El seu objectiu és assolir 300 mph o 500 km/h. La moto KillaJoule és tremendament silenciosa. A la seva velocitat màxima, es pot sentir el soroll del vent i el cruixit dels vidres de sal quan són aixafats pels pneumàtics. Håkansson no es cansa de parlar del seu vehicle elèctric, que es mostra al primer ASME E-Fest. Tot i que el seu objectiu és assolir cada vegada més velocitats, l'agenda d'aquesta pilot també és difondre el missatge que els vehicles "ecològics" no tenen perquè ser lents i avorrits. Bonneville Salt Flats és majoritàriament una enorme plana. Per conduir a través seu, necessita una suspensió i pneumàtics especials. Els pneumàtics ordinaris dels cotxes oscil·len i se separen a aquestes velocitats, però els pneumàtics del KillaJoule estan fets d'un cautxú compost dur, les vores personalitzades són d'aliatge d'alumini 6061-T6 i les rodes estan especialment equilibrades per a alta velocitat. Håkansson i el seu marit, Bill Dubé, un enginyer de recerca de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica, han construït el KillaJoule amb les seves pròpies mans, invertint fins a 150.000 dòlars els últims cinc anys. "Un passatemps molt car", va dir Håkansson. Ella s'afanya a agrair als patrocinadors del vehicle, que han contribuït al projecte amb una inversió semblant.


Un dels patrocinadors és A123 Systems, fabricants de les bateries de nano-fosfat de liti que alimenten el KillaJoule. Tres-centes lliures d'aquestes bateries viatgen darrere de Håkansson. Les bateries són un disseny patentat de A123 Systems. Amb un motor Evo Electric AFM-240 i dos sistemes de moviment Rinehart, la moto produeix uns 400 CV. El cos del vehicle acull les dues rodes principals i una roda estabilitzadora. Sobre l'estructura entre la roda de l'estabilitzador i el cos és un perfil aerodinàmic que proporciona una gran força de subjecció. Håkansson ha trobat que el disseny actual, que es va crear per tenir una resistència aerodinàmica mínima, no genera prou força de suport per a una tracció suficient a alta velocitat. El KillaJoule és tècnicament una motocicleta amb les dues rodes principals i una roda més com un estabilitzador, que té el mateix efecte que un sidecar. L'estabilitat de la tercera roda és molt apreciada. Håkansson va mostrar una cicatriu al canell d'un accident que competeixen a sota del pic de Pike en una moto elèctrica de dues rodes. Ella va jurar mai tornar a córrer sobre dues rodes, però afegeix amb un somriure "Potser mai no hauria de dir mai..."


Aquesta sueca de 36 anys va viatjar als Estats Units per als seus estudis de postgrau en enginyeria i va acabar a la Universitat de Denver, on va obtenir un doctorat en enginyeria mecànica


Font: engineering.com

Temàtica: REVISTA DYNA


+ Tornar


CONTACTEWhatsApp
WhatsApp WhatsApp
X
Pregunta

Hola,
en què podem ajudar-te?

Obrir Xat Obrir Xat