Primera visita gratis

Primera visita gratis!

Truqui'ns o contacti

sense compromís


Obrir un forn o pastisseria a Barcelona


La venda de pa ha canviat molt aquests darrers anys i els consumidors ens hem acostumat a disposar molt a prop de casa de pa acabat de fer i de múltiples varietats, per la qual cosa aquest negoci i les seves variacions com pastisseries, amb o sense obrador o degustació, ha esdevingut un dels més prolífics del nostre país. Els negocis de fleca ja no poden sobreviure simplement venent barres de pa, ja que els supermercats i grans superfícies també ho venen a preus molt competitius, encara que de qualitat discutible. Per competir-hi els forns s'han convertit en llocs per gaudir del pa, com els obradors de pa artesà, on s'ofereixen varietats diferents de les habituals.


Passos per obrir un forn

El primer pas per obrir un forn o pastisseria és ser un forner qualificat i disposar del carnet de manipulador d'aliments, a més d'estar registrat en hisenda per exercir aquest negoci com a autònom o com a entitat jurídica. Si ja tens tot això, et queda només trobar i obrir el local on fer-ho. El permís dobertura duna nova activitat depèn de lajuntament. El primer que us demanaran és un projecte d'activitat realitzat per un tècnic competent. Si per casualitat al local ja existia una pastisseria o fleca, es pot demanar una transmissió de la llicència, cosa que t'estalviarà moltes despeses i mals de cap, però sempre s'ha de comprovar que la llicència estigui vigent i sense problemes de sancions o expedients oberts a l'Ajuntament o els heretes amb la llicència. Tingueu present que si cal adequar el local per poder obrir la nova activitat, caldrà demanar un permís d'obres, permís que pot ser molt senzill o complex depenent del tipus d'obres que s'hagin de realitzar, Les que afecten la estructura oa la façana són les més complexes.


Tipus de permisos

Aquest tipus d'activitat normalment s'engloben llicències d'activitat innòcua i s'engloben en tres grans grups:

● Les que només venen pa i derivats, però no el fabriquen ni permeten consumir-lo al local, com són les fleques o les pastisseries sense forn de pa. Aquestes són qualificades com a activitats innòcues.

● Les que no fabriquen pa però permeten degustar els seus productes in situ, com són les fleques-cafeteries, boutiques del pa, salons de te, fleques degustació, etc. Aquestes són qualificades com a activitats d'hostaleria.

● Les que fabriquen pa de manera més o menys industrial. La diferència amb les anteriors és difusa, perquè avui dia molts establiments simplement tenen pa congelat i li donen un toc de forn a l'últim moment, fins i tot davant del client, cosa que no es consideraria activitat classificada. Normalment la diferència s'estableix a partir d'una determinada potència instal·lada o d'una superfície d'elaboració determinada.


Requisits per obrir l'activitat

Cada tipus d'activitat té requisits diferents, però sempre té els punts en comú següents:


● Si l'edifici té algun tipus de protecció urbanística, els tràmits per a obres es poden complicar.

● Si hi ha un pla d'usos a la zona, podria resultar que no és possible fer l'activitat en aquesta zona per saturació d'activitats similars. S'ha de comprovar sempre i sol·licitar un informe de compatibilitat urbanística si cal.

● Quan calgui, cal assegurar-se que serà possible instal·lar una sortida de fums d'acord amb normativa i que es disposa dels permisos de la comunitat de veïns.

● Analitzar condicionants tècnics d'accessibilitat, incendis, ventilació, superfícies mínimes de venda, etc.


Normalment l'alta d'activitat es pot fer per comunicació prèvia, és a dir, es presenta el projecte d'activitat i al cap de 15 dies es pot començar l'activitat. Si l'activitat és de tipus hoteleria, el normal és realitzar també el tràmit per comunicació prèvia, encara que és probable que se sol·liciti una certificació acústica realitzada per una empresa acreditada conforme el soroll generat no supera els nivells normatius. Si disposem d'obrador amb una certa potència, l'activitat passa a ser classificada, el tràmit és el de llicència d'activitat classificada, que ens obliga a esperar a l'informe favorable de l'ajuntament el que ralentirà la posada en marxa del negoci.

p>

● Forns de cocció de l'obrador fins a 7,5 kw, el tràmit és comunicació prèvia d'activitat inocua. Activitat no classificada per la normativa general.

● Forns de cocció superiors a 7,5 kw, el tràmit és comunicació ambiental prèvia, activitat classificada per la llei 20/2009 annex III codi 7.7


Quan decidim que volem poder oferir cafès als clients i una zona on poder seure un moment a gaudir-ne, això es considera com a Degustació i l'activitat passa a ser considerada com a hostaleria, cosa que implica tenir el local adaptat a l'accés persones amb mobilitat reduïda incloent un lavabo públic accessible i aïllat acústicament entre altres requisits. En qualsevol cas, hem de realitzar un projecte abans d'obrir el nostre negoci, projecte que servirà de guia per a la realització de les obres, sol·licitud de pressupostos i redacció dels projectes d'obres i activitat pertinents en cada cas. En molts casos és probable que s'hagi de legalitzar la instal·lació de baixa tensió. Si el local és de tipus hoteleria caldrà fer també un projecte elèctric i en cas contrari el butlletí elèctric emès per l'instal·lador serà suficient. En cada cas, el tipus dactivitat és molt diferent, i tant les característiques del local com el tipus de tramitació de la llicència ho seran també, per la qual cosa ho és recomanable deixar-se assessorar per un tècnic de confiança, competent i experimentat .


+ Tornar

CONTACTEWhatsApp
WhatsApp WhatsApp
X
Pregunta

Hola,
en què podem ajudar-te?

Obrir Xat Obrir Xat