No és habitual que passi, però quan Google "cau" és com si s'acabés el món.
Font: BBC.com
La vegada més recent que va passar va ser el gener del 2014 i va afectar principalment Gmail, la seva plataforma de correu electrònic. El gegant tecnològic va explicar al seu bloc que es va deure a una "sobrecàrrega" d'un dels seus centres de dades a Europa, la qual va produir un "efecte cascada que va estendre el problema d'un centre de dades a altres". I, mentrestant, les xarxes socials es van omplir de mems i de tota mena de burles i comentaris jocosos cap a tots els millennials incapaços de viure sense el cercador més popular d'internet que fan servir milions de persones cada dia. Però el gegant tecnològic ja havia experimentat errors en el passat. A l'agost 2013, tots els seus serveis -inclosos els de vídeo (YouTube), analítica web (Analytics) i magatzem al núvol (Drive) - es van veure afectats per una falla total. L'"apagada" va durar a penes cinc minuts -de les 3:50 pm a les 3:55 pm, hora del Pacífic-, però van ser suficients per deslligar la fúria de milers d'usuaris a la xarxa , per a que baixés el trànsit mundial d'internet en un 40% i perquè la companyia perdés més d'US$500.000, segons l'expert en motor de cerca Danny Sullivan. Què passaria si el desastre s'allargués mitja hora? L'enginyer de programari de Google Ashish Kedia va dir a la plataforma web Quora que això és "bastant improbable" però va explicar pas per pas quines serien les possibles conseqüències.
Què passaria durant la caiguda?
"Durant els primers minuts, la gent comprovaria la seva connexió a internet. Alguns trucarien al seu proveïdor de serveis. Altres potser fins i tot comprovarien errors al maquinari, una cosa molt més factible (que la caiguda de Google)", va explicar l'enginyer.
"Llavors la gent s'adonaria que és veritat. I hi hauria un moment d'incredulitat. La gent tractaria desesperadament d'actualitzar la portada de Google una vegada i una altra". Kedia diu que després d'aquells minuts d'estupefacció, arribaria la sorpresa i l'enuig: "Persones de tot el món començarien a prendre captures de pantalla de la pàgina d'error de Google. Els murs de Facebook s'omplirien de frases com 'Oh, Déu meu! No m'ho puc creure!' , 'he estat testimoni d'una cosa sorprenent', mostrant les imatges de l'error”.
I llavors arribaria la cerca de solucions a aquest desastre digital. El problema, diu Kedia, és com. Tot i que, en qualsevol cas, els competidors de Google hi sortirien guanyant. "La gent buscaria motors de cerca alternatius... Però com? La majoria ni tan sols coneix opcions alternatives, encara que Bing i Yahoo experimentarien enormes augments sobtats de trànsit i [el motor de navegació privada ] DuckDuckGo es tornaria tinença a Twitter. La gent s'adonaria que és bo". Per descomptat, el problema no afectaria només el cercador. "Moltes altres aplicacions d'internet que usen Google també se suspendrien. Sense Gmail durant 30 minuts, la productivitat a tot el món cauria per un marge enorme".
"No em puc ni imaginar la pèrdua d'ingressos no només per a Google, sinó per a totes les companyies del món que fan servir Google". Però cal recordar que l'empresa de Mountain View no només domina internet, sinó també molts telèfons mòbils. "Els usuaris d'Android es quedarien encallats a la carretera i els usuaris d'iPhone que usen Google Maps es perdrien pel camí". Però hi hauria excepcions, sosté l'especialista de Google: "Dins de tot aquest fiasco, la vida a Xina romandria inalterable. I empleats d'altres empreses de la competència gaudirien i cantarien d'alegria".
I un cop restaurats els serveis?
"Google llançaria un comunicat de premsa explicant els motius i els especialistes en tecnologia de tot el món intentarien buscar la causa de l'apagada", assegura l'enginyer. "Molts especularien que un grup de hackers és responsable i els demanarien la seva opinió als hackers. Els mitjans de comunicació es tornarien bojos i trucarien a experts per intentar analitzar la situació". "Molts blocaires escriurien una publicació del tipus 'Com és que depenem tant de Google?' i també els mitjans. Quora s'ompliria de preguntes: 'Per què va passar?'' Van accedir-hi a les meves dades?''És veritat que Google va ser hackejat?", etcètera". "I molts usuaris deixarien de fer servir Google per utilitzar serveis alternatius". "BuzzFeed i ScoopWhoop publicaran articles com 'Google va caure durant 30 minuts. No creuràs el que passa ara' i '10 coses que pots fer quan Google caigui la propera vegada', fa broma Kedia. "Però llavors trobaran aquest article i s'adonaran que moltes d'aquestes coses ja van passar o estan passant".
Llicències
● Llicències per a Establiments Industrials
● Llicències d'obertura per a bars i restaurants
● Llicències d'obertura per a comerços i alimentació
● Obertura de locals de pública concurrència
● Llicència d'activitat per a oficines i despatxos professionals