Un aspirador gegant podria netejar l'aire contaminat a Barcelona


El projecte creat per un estudi holandès consisteix en un 'aspirador' de 7 pisos alimentat per energia eòlica que absorbeix l'aire contaminat, el neteja al seu interior, i l'allibera de tornada. La contaminació de l'aire que respirem, sobretot als nuclis urbans de les ciutats europees o asiàtiques, és un dels principals problemes que ens afecten relacionats amb el medi ambient i amb la salut. Segons l'OMS, nou de cada deu persones que viuen a la UE estan exposades a nivells excessius de pol·lució. Aquests dies, sense anar més lluny, la ciutat de Madrid estudia quin protocol establir per millorar la qualitat del seu aire, que ha arribat a nivells de gairebé 200 mg/m³ de diòxid de nitrogen. Tot i això, Espanya no és el país que surt pitjor aturat quant dades de contaminació ambiental es refereix, si ho comparem amb ciutats com Abu Dabi, Amman o Beijing, la imatge de les de gratacels i transeünts velats per la pols suspesa ja se'ns ha fet preocupantment familiar.


Com afrontar la contaminació atmosfèrica?

Quan el dissenyador holandès Daan Roosegaarde va visitar Beijing va quedar atònit en contemplar l'skyline de la ciutat a través d'aquell mantell brut i agrisat, i va pensar que havia de fer alguna cosa. I voilà, l'artista ha presentat una enginyosa i revolucionària idea que podria aturar el problema de la contaminació a les ciutats: un aspirador de 7 pisos capaç d'absorbir l'aire contaminat, netejar-lo a l'interior, i deixar-lo anar lliure de partícules contaminants de tornada on era. El disseny està inspirat en les pagodes xineses, una mena de temple d'aire net que el pren de l'atmosfera a la part superior, el filtra i l'expulsa net pels respiradors.


“Aquest enorme aspirador capaç de netejar l'aire contaminat ja s'exhibeix a Pequín”


Les dades d'aquesta solució innovadora són encoratjadores, perquè sembla que les zones on l'aspiradora gegant està en funcionament tenen fins a un 75% d'aire més net que les àrees on no existeix. A més, tot el procés requereix només 1.400 watts, aproximadament la mateixa quantitat que gasta un termo elèctric, i l'energia que consumeix es genera mitjançant energia eòlica. Ara com ara la torre s'exhibeix a Pequín, i estarà de gira per algunes de les ciutats més importants de la Xina. Fa només uns mesos l'artista xinès Nut Brother es va enfundar una aspiradora i es va dedicar a passejar per la ciutat de Beijing aspirant l'aire fins a aconseguir fabricar un totxo, i així denunciar la situació límit que viuen algunes ciutats com la seva . L'aspiradora gegant de Daan Roosegaarde aborda el problema a una altra escala, ¿podria ser aquesta la solució?


Font: Euronews, The Guardian

Imatges: Studio Roosegaarde


Article originalment publicat a I’mnovation #hub


+ Tornar


CONTACTEWhatsApp
WhatsApp WhatsApp
X
Pregunta

Hola,
en què podem ajudar-te?

Obrir Xat Obrir Xat