Farem la volta al món de l'energia! a Barcelona


«Hem de ser conscients que cada factura d'energia que paguem als oligopolis energètics representa un empobriment de la nostra comunitat»


Publicat a: Vilaweb


Escrit per: Pep Puig


D'un temps ençà, segurament haurà sentit a parlar de la transició energètica, que és com s'ha convingut a anomenar (tant en debats orals com en escrits) el canvi que la societat actual ha de fer per abandonar, d'una vegada , l'addicció d'obtenir energia a partir de la crema de materials fòssils i fer néixer una societat on l'obtenció d'energia ja no sigui a partir del foc sinó a partir dels fluxos, és a dir, mitjançant la captació, la transformació i l'ús de la energia continguda als fluxos biosfèrics i litosfèrics. El canvi que cal fer, si volem sobreviure dignament en aquest planeta, és tan brutal que la paraula 'transició' no li senti res, perquè dóna a entendre que el canvi es pot anar fent de manera pausada i sense presses, i la situació d'emergència climàtica requereix que el canvi es faci molt ràpid i amb molta urgència.


Com que els que trafiquen amb materials fòssils no tenen cap interès a deixar de traficar i que els que cremen aquests materials en grans instal·lacions de combustió tampoc tenen cap interès a deixar de cremar-los, i que tot això s'ha traduït que aquests poderosos grups , i els polítics que els serveixen, han fet mans i mànigues per entorpir i retardar tant com puguin la penetració de les tecnologies que ens permeten disposar d'energia sense necessitat de cremar res, no tenim més remei que treballar, des de baix, per fer possible la bolcada del món de l'energia. I, de fet, ja hi ha qui ho fa. Totes aquelles persones i famílies que prenen la decisió de deixar de ser clients de les empreses oligopolístiques de l'energia i passen a ser clients de les comercialitzadores d'electricitat verda i neta, ja van sentant les bases per fer la volta que dèiem. També ho fan aquelles persones i famílies que decideixen generar l'energia que necessiten, ja sigui posant instal·lacions solars tèrmiques o fotovoltaiques a casa o participant en la propietat d'instal·lacions solars o eòliques comunitàries. I també ho fan aquelles persones i famílies que rehabiliten energèticament l'habitatge on fan vida, perquè redueixen les necessitats d'energia fent-ne un ús més eficient, evitant les pèrdues i lluitant contra el malbaratament de l'energia, tan habitual a la nostra societat.


Per descomptat que aquesta bolcada pot ser facilitat o entorpit des dels governs i les administracions. Però, al capdavall, qui exerceix un paper clau en aquesta bolcada són les persones i les comunitats locals, fent una apropiació social de les tecnologies que ens permeten captar, transformar i emprar l'energia continguda en els fluxos biosfèrics i litosfèrics.


Hem de ser conscients, les persones, que cada factura d'energia que paguem als oligopolis energètics representa un empobriment de la nostra comunitat, perquè els diners se'n van del nostre entorn per anar a parar a saber on. Els oligopolis practiquen la clàssica economia extractiva que empobreix les comunitats i, de passada, enriqueix reduïdes castes que només s'esforcen per fer créixer la seva riquesa a costa d'empobrir la societat. El tomb de l'energia significa treure l'energia de les mans dels incendiaris del clima que ens han portat a la situació actual d'emergència ecològica global, i recuperar el poder de generar energia localment, a partir de l'aprofitament del sol, el vent, l'aigua, etc., que tenim a la nostra regió. Aquest sol fet pot representar una font de creació de riquesa local sempre que les instal·lacions de generació (que ens permetin captar, transformar i utilitzar l'energia continguda als fluxos biosfèrics i litosfèrics) estiguin en mans de la gent, o sigui que la gent, de manera individual o col·lectiva, hagi fet una apropiació social de les tecnologies que ho permeten i sigui propietària.


Donar la volta a l'energia significa deixar de parlar d'energia i posar-se a fer com hem fet amb el reguitzell d'artefactes que ens envolten (entre ells, els ordinadors i els telèfons mòbils): fer una apropiació social de les tecnologies que ens permet copsar l'energia del sol i del vent. Si avui una gran part de la societat utilitza widgets tecnològics com els ordinadors i els telèfons mòbils, ens podem preguntar com és que encara hi ha només unes poques persones que escalfen l'aigua amb el sol, o amb la calor del subsòl, i ¿ generen electricitat amb el sol i el vent? Canviarem l'energia, doncs, deixant de ser 'consumidors' passius i exercint com el que som: persones actives que capten, transformen i utilitzen l'energia del seu entorn, convertint-se en productores i usuàries de l'energia (prod- users).


+ Tornar


CONTACTE



WhatsApp
WhatsApp WhatsApp
X
Pregunta

Hola,
en què podem ajudar-te?

Obrir Xat Obrir Xat